Veelgestelde vragen

fragment woordplaat actief leren lezen

 

Op deze pagina staat de veelgestelde vragen over Actief Leren Lezen.

Staat uw vraag er niet bij?
Stuur dan een mail met uw vraag naar Kluitman Educatief

 

De methode Actief Leren Lezen

De methode is nieuw gemaakt door leerkrachten. Waar liepen ze tegenaan dat niet al met een bestaande methode kon worden opgelost?

Waar de leerkrachten tegenaan liepen was dat, ondanks alle inzet en inspanningen van leerkrachten en leerlingen, de resultaten van het begrijpend lezen en woordenschat maar ook van het technisch lezen achterbleven.

Houdt Actief Leren Lezen er rekening mee dat niet alle kinderen aan het begin van groep drie hetzelfde startniveau hebben?

Niet alle leerlingen zijn tegelijk rijp om met het lezen te starten. Voor de kinderen die al letters kennen en al iets kunnen lezen is er een instaptoets. Bij deze instaptoets wordt aan de hand van een stappen-schema het niveau van een leerling in kaart gebracht. Met de informatie uit de instaptoets kan de instructie worden aangepast.

Voor leerlingen die problemen ondervinden bij het leren lezen is er in de lessen veel tijd voor extra instructie en herhaling.

 

Lezen

Hoe weet ik aan welke leesboekjes de leerlingen toe zijn?

Bij alle leesboekjes wordt vermeld na welke lessen uit de lesboekjes ze gebruikt kunnen worden. Komt er in een leesboekje een letter voor die niet behandeld is, dan wordt dit in de handleiding vermeld.

Hoeveel letters hebben de kinderen na 5 weken geleerd?

Na 5 weken onderwijs zijn de letters van het alfabet, uitgezonderd de c, q, x en y aangeleerd, alsmede de aa, ee, uu, en oo, de ee op het eind (zoals in zee), de e op het eind (zoals in je) en de t op het einde van een werkwoord (zoals in pakt).

Hoeveel AVI-startboekjes zijn er?

Het onderdeel technisch lezen/begrijpend lezen voor groep 3 bestaat uit 3 leesboekjes, waarin de lessen tot en met E3 staan.

Wat is het verschil tussen de lesboekjes en de AVI-startboekjes?

In de lesboekjes staan de instructielessen voor technisch en begrijpend lezen.

De AVI-boekjes zijn er om zelfstandig de instructie te verwerken.

Is de methode alleen voor kinderen uit groep 3 te gebruiken of kan de methode ook voor beginnende lezers in oudere groepen (bijvoorbeeld in het speciaal basisonderwijs) gebruikt worden?

De methode is ontwikkeld voor beginnende lezers. Daarbij maakt het niet uit of het om leerlingen van het basisonderwijs of van het speciaal basisonderwijs gaat. In het geval van speciaal basisonderwijs worden de lessen in een aangepast tempo aangeboden.

 

De boekenkast

Wat is de boekenkast van Actief Leren Lezen?

Bij de methode Actief Leren Lezen® hoort een boekenkast met 90 boeken. In de boeken staan lieve, stoere, grappige of spannende verhalen op het leesniveau van groep 3 en daarboven. De boeken zijn ingedeeld op AVI-niveau en worden uitgegeven door uitgeverij Kluitman.

Lees meer over de boekenkast van Actief Leren Lezen

 

 

Pakketten en prijzen

Wat zit er in het totaalpakket van Actief Leren Lezen en wat is de prijs van dat pakket?

Het lespakket is geschikt voor 25 leerlingen. Het bestaat uit:

  • 3 lesboeken technisch/begrijpend lezen per leerling
  • 2 werkboeken voor de opdrachten van spelling en begrijpend lezen per leerling
  • 1 boek met woordplaten per leerling
  • 1 handleiding per klas met extra remediërende materialen, inclusief kopieerbladen
  • 1 kant-en-klare boekenkast met 90 AVI-leesboeken op niveau

De prijs van dit lespakket bedraagt € 2995,- exclusief btw.

Wat is de prijs van de boekenkast?

Bij de methode Actief Leren Lezen hoort een boekenkast met 90 ingebonden leesboekjes op avi-niveau. De boekenkast  is bij het totaalpakket voor 25 leerlingen inbegrepen. Bij afname van het totaalpakket hoeft er niets extra’s voor te worden betaald.

De boekenkast is ook te bestellen zonder de gehele methode af te nemen. De prijs bedraagt dan € 1.100,- excl. btw.